Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Motion till Kyrkomötet
2005:8
av Staffan Holmgren m.fl.
Gemensam församlingsverksamhet inom samfällighet

Kyrkomötet

Mot 2005:8

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda frågan om reglering i kyrkoordningen av gemensam församlingsverksamhet inom en kyrklig samfällighet.

Motivering

Enligt kyrkoordningens 2 kap. 1 § är församlingen det lokala pastorala området. Enligt 2 kap. 8 och 9 §§ kyrkoordningen är samfällighetens uppgift att svara för ekonomisk utjämning, resurshushållning och service.

Inom en flerpastoratssamfällighet förekommer det inte sällan verksamheter som omfattar mer än ett pastorat inom samfälligheten. Det kan röra sig om skolkyrkoverksamhet, sjukhuskyrka, familjerådgivning och finskspråkig verksamhet. En lösning kan vara att en eller flera församlingar får särskilda anslag från samfälligheten för att bedriva verksamhet som omfattar alla eller ett antal pastorat inom samfälligheten. En annan lösning kan vara att bilda fristående organisationer som får anslag från samfälligheten för att bedriva pastoratsövergripande verksamhet.

Det skulle vara en fördel om samfällda kyrkofullmäktige skulle ges rätt enligt kyrkoordningen att tillsätta en särskild nämnd med ansvar för pastoratsövergripande verksamhet om särskilda skäl härför föreligger. Kyrkoordningen skulle kunna innehålla bestämmelse om att beslut om sådan nämnd skall fattas med kvalificerad majoritet eller att ett visst antal av församlingarna skall ha tillstyrkt förslaget för att det skall få genomföras.

Kyrkostyrelsen föreslås få i uppdrag att utreda möjligheter och konsekvenser av att låta den lokala pastorala nivån utvidgas till en samfällighets område när särskilda skäl föreligger.

Göteborg, Umeå och Gävle den 20 juni 2005

Staffan Holmgren Kjell Söderberg Curt Forsbring

Previous PageAlla motionerNext Page